HTTPS Kullanımı SEO İçin Şart Mı?

güvenli internet
https
https

Ağustos 2014 döneminde Google kanadında SSL sertifikası ile ilgili yayınlanan bir makale (buradan ulaşabilirsiniz) ve sonrasında sektördeki önemli isimlerden gelen yorumlar sonrası akıllarda bazı soru işaretleri oluştu.

SSL Sertifikası ve SEO üzerine bazı sorular

  • SSL sertifikasına sahip olan siteler arama sonuçlarında daha üst sıralarda mı çıkıyor?
  • SSL sertifikası SEO çalışmalarında etkili mi?

SEO çalışmalarına SSL sertifikasının etkisi olup olmadığı ile ilgili soru işaretlerinin olması bile SSL sertifikasının yükselen bir ivme kazanmasına sebep oldu. Tabi bu süreçte hosting firmaları da fırsattan istifade mantığı ile kullanıcıları yönlendirmeye çalıştı.

Buna bir örnek olarak isimtescil firmasının SSL sertifikası için oluşturduğu sayfanın meta title değerini paylaşalım:

SEO için SSL Sertifikası Satın Al | isimtescil.net

güvenli internet
güvenli internet
Genel anlamda konuyu derinlemesine analiz etmeden hızlı refleks veren bir sektörümüz olduğunu kabullenerek konuya başlamak gerekiyor. SSL sertifikası güvenlik amaçlı kullanılan bir sertifika olduğu için, SSL kullanımı Google açıklamasında önce de önemliydi; sonra da önemini korudu.

Önemli hesaplarınıza giriş yaparken, ortak bir wifi ağı üzerinden internete bağlanabileceğinizi düşünerek SSL sertifikasını görmek isteyebilirsiniz. Kullanıcının bu beklentisini bilerek, kullanıcılara sitemize giriş yaparken bilgileriniz ve şifreniz güvende mesajını vermek için SSL sertifikası kullanabilirsiniz. Özellikle e-ticaret siteleri ve gmail – drive tarzı servislerde SSL sertifikası kullanılıyor.

Kullanıcıya güvende olduğu mesajını vermek ve verilerini korumak amaçlı kullanılan SSL sertifikası, güvenlik amaçlı olduğu düşünülürse oldukça önemlidir.

SSL açılımı
SSL açılımı
Fakat her sitenin SSL sertifikası kullanma gibi bir zorunluluğu bulunmuyor. SSL sertifikası kullanmayan web siteleri SEO çalışmalarında başarısız olacak gibi bir genelleme yapmak asla mümkün değildir.

HTTP yapısından HTTPS yapısına geçiş sürecinde de adımlarınızı oldukça dikkatli bir şekilde atmalısınız. Aksi takdirde arama sonuçlarındaki sıralamalarınızı iyileştirmek amaçlı yapacağınız bu değişiklik; size yeni problemler doğurabilir.

Duplicate content sorunu

Sitenize http uzantısı ve https uzantısı ile giriliyor olabilir. Eğer yönlendirme yapılandırmasını doğru kurgulamazsanız bütün sayfalarınız her iki URL tipinde de index alabilir. Bu da tekrar eden içerik (duplicate content) filtresine girmenize sebep olabilir. Tabi https modeline geçiş her zaman bizi bu filtre ile karşı karşıya bırakmaz fakat on binlerce sayfanın iki kez indexleniyor olması işi riske etmekten başka bir şey değildir. Bütün emeğinizi riske atmak ister misiniz?

Backlinkleri kaybetme riski

Yaptığınız birçok reklam çalışması sonrası kazandığınız backlinkler hep http:// uzantılı yapınıza gidiyordu. Yeni bir yapıya geçtiğinizde tüm backlink kalitenizin de yeni URL yapısına aktarılıp aktarılmayacağı ile ilgili net bir bilgi yok. Bu konuda garanti verebilen bir kimse de bulunmuyor. Temel anlamda 301 yönlendirmesi ile adres değişikliği yaptığınızda Google birçok kalite faktörünü yeni uzantıya ya da yeni adresinize yansıtıyor. Ancak tüm veriler sağlıklı bir biçimde yeni URL formatına yansıyacak mı, emin olamıyoruz.

Bu sebeple yüzbinlerce ya da milyonlarca backlink sahibi sitelerin HTTPS yapısına geçişi de yeni sitelerin SSL sertifikasına geçişine oranla çok daha büyük riskleri içeriyor.

Uygulama problemleri

Yazımızın temelinde SSL sertifikasının bir güvenlik önlemi olduğunu size aktarmaya çalışıyoruz. Bu açıdan baktığımızda SSL sertifikalarını neden daha fazla e-ticaret sitelerinin tercih ettiğini anlayabiliriz. Fakat uygulama noktasında teknik hatalar olursa; farkında olmadan büyük kayıplar yaşayabilirsiniz.

Ufak bir örnek vererek konuyu detaylandıralım. Bir e-ticaret firması SSL sertifikası ediniyor fakat güncelleme döneminde bazı sıkıntılar yaşanıyor. Sonrasında XML ile sisteme yüklenen bir grup ürün sayfasında satın alma butonuna tıklandığı anda ziyaretçi XML sağlayan firmanın sitesine gidiyor. Site hem http ile hem de https ile yayın yaptığı için bu durum çok uzun süre fark edilmiyor. Sorun tespit edilene kadar ne kadar satış kaçırıldı ya da ne kadar satış XML sağlayan firmaya kaydığını hiçbir zaman bilemeyeceğiz.

Bir başka örneğimizde; “Pilates” işi yapan bir firma ortak SSL sertifikası kullanıyor. SSL sertifikalarından bazılarını sınırsız domain üzerinde kullanabiliyorsunuz, bu şekilde edinilmiş olan SSL sertifikasının yapılandırılmasında sanırım bazı hatalar oluyor. Sitenin https uzantısına girildiğinde Almanca – Türkçe çeviri hizmeti veren bir web sitesi sizi karşılıyor. Site http ile yayın yapmaya devam ettiği için https uzantısı ile ilgili gelişmeler gözden kaçıyor. Aylar sonra durum tespit edildiğinde Pilates ile ilgili Google indexlerinin haricinde yüzlerce “eğitim ve çeviri” içerikli sayfaların https üzerinden index aldığını görüyoruz.

Sitenizin Yavaşlama Problemi

https yapısının ekstra trafik oluşturması ve daha fazla veri akışı sebebi ile sitenizin yanıt hızında yavaşlamalar olabilir. Sitenin açılış hızı kullanıcılar için ne kadar önemli bilirsiniz. Bazı sektörlerde hız hayati derecede önemlidir, kullanıcılar sayfaya girdiğinde yanıt süresi geç olursa çok hızlı bir şekilde sayfadan çıkıp farklı bir siteye yönelebilir. Bu tarz sitelerde https yapısına geçiş bir süre site hızı konusunda sorunlar yaşamanıza sebep olabilir. Bunu da unutmamak gerekir.

SSL Sertifikası ile SEO Arasındaki İlişki

SSL Seo
SSL Seo

Daha önce de vurguladığımız gibi SSL bir güvenlik sertifikasıdır ve kullanıcılar için önem arz ediyor. Kullanıcılar için önemli olan faktörler Google için de önemlidir. Ancak SSL sertifikası almanız sizi kesin olarak üst sıralara taşımaz. Eğer https yapısına geçiş süreci ile ilgili adımları doğru takip etmezseniz; sizi çok daha büyük problemler bekliyor olabilir.

SEO çalışmalarında e-ticaret sitelerinin ve büyük servislerin SSL sertifikası kullanımı; normal blog sitelerinin SSL kullanımına göre daha elzemdir.

SSL sertifikası ile ilgili özel sorularınız varsa ya da farklı sorunlar ile karşılaşmış iseniz bize konuyu iletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.