Sizinle alakası olmayan, istekleriniz dışında saldırı amaçlı olarak sitenize sağlanmış backlinklerden nasıl arınacağınız konusunda bazı bilgiler paylaşmaya çalışacağız.
SEO sektöründeki rekabet giderek artıyor ve artan rekabet beraberinde yeni ve çeşitli yöntemleri de getiriyor. Yeni yöntemler de sektörün geneli tarafından yoğun bir şekilde kullanılıyor. Piyasa tarafından az tercih edilmiş backlink çeşitlerinden ilk faydalanan kişilerin daha üst sıralarda olacağı yönünde bir düşünce etrafta kol geziyor. Peki ama bu backlink yöntemlerinin yarınları hakkında ne kadar kafa yoruyoruz, ne kadar vakit harcıyoruz.
Ufak birkaç örnek vererek sonrasında konuyu asıl noktaya taşıyacağım. Forum profil backlink olarak piyasada isim yapmış olan backlink çeşidi Türkiye sınırlarına ilk geldiğinde 1k profil backlink 40 TL civarında alıcı buluyordu. Aradan 1 ay geçtiğinde 20 TL gibi seviyelere geriledi; yaklaşık 4-5 ay sonrasında gelinen nokta ise akıl almaz bir tabloya dönüştü. Piyasa ortalaması 1k forum profil backlink için ortalama 4 TL seviyesine gelmişti. Maksimum 6 ay içerisinde çöp haline gelen bir taktik uzun vadede ne kadar faydalı olabilir?
[box type=”note”]Herkes Atlasın, Sen Atlama… Bünyen Zayıf, Dayanamazsın Filtre Yersin Sonra![/box]
Bir diğer örnek olarak da blog backlink çalışmasını söyleyebiliriz. Blog backlink kavramının yaygın olmaya başladığı 2005 – 2006 yıllarında piyasa bu çalışmaya büyük ilgi göstermişti. Çeşitli programlar aracılığı ile PR değeri yüksek siteler bulup, bunların yine PR almış sayfalarına standart bir yorum ekleyerek hedef kelime üzerinden link edinme stratejisi. Temelde baktığınızda çeşitli bloglar ile etkileşime geçiyor ve yazdığım yorumun altına imza bırakıyorum diyebilirsiniz. Ancak siz binlerce backlink çalışmasını sadece dakikalar içerisinde yapabiliyorken, başkaları neden yapamayacak; bunu düşündünüz mü? Özellikle sektördeki rakipleriniz sizi inceleyerek aynı sayfaları talan etmeyecek mi? Siz otomatik olarak yorum atıp onaylatabiliyorsanız; sizden sonra o sayfaya eklenecek diğer linklerin kalitesini nasıl kontrol altına alabileceksiniz. İşte bu yüzden mobilya üreticisi bir firma ile adult sektörünü buluşturan kavram olarak blog backlink furyasını aklınıza kazıyabilirsiniz.
Sektörde bilinçsiz ve strateji sahibi olmayan on binlerce insan olunca internetin çöplüğe dönmesi ve Arama motorlarının işi daha sıkı tutma yarışına girmesi oldukça normal. Çünkü “ukash” kelimesi ile ilgili yaptığımız ufak bir incelemede yabancı bir blog sayfasının altında yaklaşık 237 adet ukash sitesinin linki yer alıyordu. Sektörde birisi bu sayfayı bulmuş, yorum atarak link eklemiş ve hemen ardından sektörün neredeyse tamamı oraya linklerini doldurmuştu. İşin kötü yanı yanlız değillerdi; çünkü 64 tane p*rno içerikli link onlara eşlik ediyordu.
Sizi masum olarak düşünüyoruz şu an, aslında kötü bir şey yapmadınız ve internet standartlarına olabildiğince uygun hareket etmeye çalıştınız. Fakat yine de bir yerde hata yaptınız ya da saldırı altındasınız. Öyleyse Google Link Reddetme Aracı ile sizi tanıştıralım. Orjinal ismiyle de belirtmemiz gerekirse Google Disavow Tools ile tanışmaya hazır olun.
Google Disavow Tools Nedir?
Projeniz ile ilgili istenmeyen linklerinin Google değerlendirmelerinde göz ardı edilmesi için Google tarafından sağlanan bu hizmette istenmeyen linkleri bir liste haline getiriyor ve Wmtools üzerinden bildiriyorsunuz. Linkleri toparladığınız txt içerisinde kendi yorumlarınıza da yer verebiliyorsunuz.
#Web sitesi yöneticilerine mail atıldı, linkimizi kaldırmaları istendi fakat bir dönüş olmadı.
Txt dosyası içerisinde diez işareti ile birlikte yazacağınız bütün notlar açıklama olarak kabul edilecek ve o satırlarda herhangi bir site adresi var gibi algılanmayacaktır.
Açıklama yazılması istenmişse ve buna izin verilmişse, bu dosyaları en azından gözden geçiren bir editör olacaktır. Hiçbir editörün incelemesine dahi girmeden değerlendirilmeye alınabilir listemiz fakat karşımızda bir insan olması ihtimali; kendimizi iyi ifade etmemiz gerekliliğini doğuruyor. Bu sebeple linkleri kategorize ederek açıklama yapmanız, çeşitli cezaların kaldırılması ve gerilemelerin durması adına sizin masumluğunuzu gösterecektir. Mümkün olabildiğince açıklamalara yer verin.
Bir Siteden Gelen Tüm Linkleri Reddetme
Txt içerisinde her bir satıra URL yazmanız gerekiyor. Fakat herhangi bir forum sitesinden link aldığınızı varsayarsak, forum sitesine ait alt sayfalardan gelen binlerce backlinki tek tek yazmanız mümkün olmayacaktır.
Bu durum için de bir çözüm geliştirilmiş görünüyor. Herhangi bir web sitesinin bütün alt sayfalarından gelen linkleri reddetmek için txt içerisinde site adresinden önce “domain:” ifadesini eklemelisiniz. Bu ifadeyi ekledikten sonra hedef sitenin ana dizini yanına yazılmalı, unutmayın.
#Web sitesi yöneticilerine mail atıldı, linkimizi kaldırmaları istendi fakat bir dönüş olmadı.
domain:pasaklibacklink.com
domain:istenmeyentuy.com
domain:beklenmediksaldiri.com
Bu listede yer alan domain isimleri hayali ve örnek amaçlıdır, kendi istenmeyen backlinkleriniz ile değiştirmelisiniz.
Hazırlayacağınız txt dosyasında boş satırlar dikkate alınmıyor, bilginiz olsun. Açıklamalar ile domain adresleri arasında boşluk bırakarak karmaşıklığı engelleyebilirsiniz.
Google Link Reddetme Aşamaları – Adım Adım
- Google hesabınıza giriş yapın
- Google Link Reddetme Aracına Gidin
- Site adresinizi seçin (site onaylanmış olmalıdır)
- “Bağlantıları Reddet” butonuna tıklayın
- Oluşturduğunuz dosyayı seçin ve Gönder tuşuna basın
Genel olarak maddeler halinde kuralları listeleyelim.
- Hazırlayacağımız dosya .txt uzantılı olmalı
- UTF-8 ya da 7-bit ASCII formatında olmalı
- Her satırda 1 URL olacak şekilde satır satır hazırlanmalı
- Herhangi bir sitenin tüm sayfalarından gelecek linkleri engellemek için site adresinin başına “domain:” ifadesi eklenmeli
- Mümkün olabildiğince linkleri kategorize ederek konuyu özetleyen bir ifade açıklama olarak girilmelidir. Açıklamalardan önce # işareti kullanılmalıdır. Her açıklama satırı için cümlenin başına bir kez # işareti atılmalı
Bu aşamada aktaracağımız detaylardan bir tanesi de hazırlayacağınız listeye kaldırtmayı başardığınız backlinkleri de eklemeniz olacaktır. Herhangi bir web sitesinden alınmış olan linki tekrar kaldırdınız ve eğer bunu listeye bir açıklama ile birlikte eklerseniz daha sağlıklı bir detox yapmış olursunuz. Kaldırdığınız linkin aynı zamanda istemediğiniz bir link olduğunu Google’a bildirmeniz olumlu geri dönüşler sağlayacaktır.
Dosyayı yükledikten sonra size bir uyarı gelecek ve kaç adet domain, kaç adet URL adresini istenmeyen olarak bildirdiğinizi gösterecektir.
Link Reddetme Aracı Ne Kadar Zamanda Etki Ediyor?
Google, bu sürecin sağlıklı işlemesinin haftalar alabileceğini söylüyor. Konuya biraz teknik açıdan baktığımızda işin ne kadar karmaşık olduğu ile de ilgili bir durum diyebiliriz. Siteniz için istenmeyen backlink sayısı sadece 150 civarında olabileceği gibi kimi büyük e-ticaret portalları için bu sayı 2 milyon istenmeyen backlink seviyesine kadar ulaşabiliyor.
Yüklediğiniz bu zararlı backlink listesi sitenizin kurtuluşu olarak da algılanmamalıdır. Siteniz ile ilgili düzenlemeniz gereken onlarca farklı kalite standardı olabilir. Backlink tarafındaki istenmeyen durumu Google tarafına bildirdiniz ve artık sıradaki diğer kalite çalışmalarına geçmelisiniz.
Sitem İçin Faydalı Olmayan Linkleri Nasıl Bulurum?
Bu konuda ilerleyen günlerde daha detaylı yazılar ele alacağız fakat öncesinde birkaç ufak öneride bulunabiliriz. Sitenizi “Webmaster Tools” a ekledikten sonra sitenize gelen bağlantıların bir kısmını buradan görebilirsiniz. Sitenizi onayladıktan sonra, site yöneticisi araçlarına gelin; sitenizi seçin ve detay kısmına girin.
Sol menüden “Arama Trafiği” kısmına tıklayın, arından alt sekme olarak listelenen “Sitenize Bağlantılar” kısmına tıklamalısınız. Burada sitenize en çok bağlantı veren siteler listeleniyor, bu listeyi export ederek eleme yöntemi ile istenmeyen siteleri tespit edebilirsiniz.
Son olarak şöyle bir bilgi ekleyerek konuyu tamamlayalım. Linkleri kaldırma fırsatınız olan tüm sitelere ulaşarak sitenize gelen linklerin kaldırılmasını sağlayın. Bu çabaya girmeden, backlink kaynaklarının isimlerini Google’a gönderip; hızlı bir şekilde sonuç almayı beklemeyin.
[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Sitenizin sağlığı ve internetin geleceği için emek harcayın.[/box]
Benim bir sorum var:
Disawow edilen siteler Google tarafından nasıl değerlendiriliyor?
Bir siteden yorum backlink alıp sonrasında sürekli şikayet edildiğinde bu site kötü bir not alıyor mu?
@Mehmet
Sanıyorum bir değil, iki sorun var 🙂
Google disavow links aracı, otomasyona göre hareket eden bir yazılım / makine olarak düşünüyoruz. Çünkü milyonlarca web sitesi var ve bunların sisteme yükleyecekleri reddedilen bağlantı sayısı yine oldukça yüksek ve rahatsız edici olacaktır. Bu yüzden Google standartları doğrultusunda belirlenmiş algoritmalara göre bir ön test sürecinden geçip, daha sonra kritik aşamada gerekirse editör kontrolüne düşüyor olabilir. Tabi ki tüm sistemi Google açıklamaz ve bizim kesin olarak bilme şansımız yok. Önce makine kontrol ediyor, sonrasında editör onayına düşüyor (gerekirse) diye düşünüyoruz. Bu sebeple link reddetme sürecinde samimiyeti öncelik olarak belirlemeliyiz.
Herhangi bir site için blog backlink yapıp, daha sonra sürekli bu siteyi şikayet ettiğimizde ceza alır mı? Sorunun farklı boyutları var. Hep aynı profilden mi şikayet ediyorsun, farklı profillerden mi? Kaç farklı profil kullanıyorsun? Bahsi geçen backlink ne düzeyde doğal görünmüyor? Bahsi geçen backlink hedef sitenin backlink profilini yüzde kaç oranda etkiliyor? Hedef sitenin kullanıcı eğilimleri ne durumda? 2 milyon backlink değerine sahip bir proje için hacklink yapıp şikayet etseniz de pek bir şey ifade etmez; fakat yeterince güçlü ve otoriter olmayan sitelerde hacklink her zaman bir tehdit olarak yerini korur. Fakat işler korktuğumuz kadar basit değil, eğer öyle olsaydı turkcell.com.tr gibi büyük devler her gün cezaya girerdi.
bilgilendirme için teşekürler. Firmamıza ait sitede bunu uygulayacağım..
Merhabalar Sayın Yetkili; makaleniz sayesinde adım adım google a spam gönderen siteleri bildirdik. Makalelerinizin devamını dileriz.
Hocam merhaba yoğun antiseo alıyorum merak ettiğim şu bugun disavow u guncelledik diyelim yarin tekrar güncelledigimizde her seferinde eski siteleride tekrardan mi inceliyor yoksa eskiler zaten engellenmiş olarak mi kalıyor
Merhabalar Ümit Bey,
disavow: xyz.com olarak yasaklandığında o andan itibaren bu uzantı üzerinden gelecek tüm bağlantıları kabul etmediğimizi belirtmiş olacağız. Yeniden eklediğimiz de muhtemelen görmezden gelecektir. Zaten bir kez bu alan adı üzerinden gelecek olanı engellemiş oluyorsunuz. Fakat bildiğiniz gibi bu aracın etkisi hızlı olmadığı için sabır ile beklemenizi öneriyorum 🙂
hocam harika bi anlatım olmuş, tebrik ediyorum.
Teşekkürler oldukça faydalı içerik olmuş.
güzel paylaşım
Teşekkürler. Faydalı bir blog.